Haziran Ayı Enflasyonu Üzerine Değerlendirme
Haziran ayı enflasyon oranının açıklanması ile yılın ikinci yarısında memur ve memur emeklilerinin alacakları zam oranı belli oldu.
Temmuz maaş zam oranı % 3 + Enflasyon farkı % 5,45 toplam %8,45 olarak belirlenmiştir. Son birkaç yıldır olduğu gibi yine memurun aldığı zam oranı enflasyon oranının altında kalmıştır. Enflasyon oranında zam maalesef memurlar için kazanım olmamaktadır. Memurun alım gücü her geçen gün düşmeye devam etmektedir. Bunun yanı sıra Temmuz ayından itibaren maaşlardaki vergi yükünün de arttığı bilinmelidir. Sendikaların belirlediği yüzdeliklerin enflasyonun çok çok gerisinde kaldığını çok net şekilde görüyoruz. Önümüzdeki günlerde başlayacak olan toplu sözleşme görüşmelerinde inşallah artık memurların gerçek gündemi ile kararlar alınır. Bu görüşmelerde geçmiş yılların kayıpları için memurlara iyileştirme zammı yapılmalı, sonrasında 2022-2023 yılları için zam görüşmeleri başlamalıdır. Ayrıca üretici fiyat endeksinin yıllık bazda %42,89 çıkması gelecek aylarda enflasyonun daha yüksek çıkacağının göstergesidir. Bu nedenle memurun gelecek yıllarda alacağı zam konusunda söz hakkı olan sendikalar bu durumu göz önünde bulundurmalıdır. Merkez Bankasının 2022-2023 yıllarında hedeflediği enflasyon değil de hali hazırda gerçekleşmiş olan TÜFE ve ÜFE üzerinden pazarlığa oturulmalıdır. Son beş yılda reel olarak maaşları eriyen memura kazanım elde etmek için enflasyon oranı üzerine en az %10’luk maaş artışının sağlanması gerekmektedir. Bu nedenle Enflasyon Farkı + Maaş zammı şeklinde bir düzenleme zorunluluktur.
Tüm bu nedenlerden dolayı biz ÜNİPERSEN olarak diyoruz ki; Ağustos ayındaki toplu sözleşme görüşmelerinde Eylül 2021 yılında uygulanmak üzere 7500 lira üzeri maaşlarda 1000 TL, 7500 lira altında kalan maaşlarda ise 1500 TL seyyanen zam, sonrasında 2022 yılı için enflasyon oranı+%10, 2023 yılı için enflasyon oranı+%10 olacak şekilde zam verilmesi gerekmektedir.
Ayrıca hizmet kolları nezdinde yapılan görüşmelerde Üniversite İdari Personelinin yıllardır çözüme kavuşturulmadan süre gelen, Tayin-Nakil Sorunu, Yüksek Öğretim Tazminatı, Görevde Yükselme Sınavlarının merkezi yapılması, Kuruluş Geliştirme Ödeneğinin idari personele de verilmesi, Lojman Sorunları gibi sorunlarının yetkili konfederasyon ve diğer konfederasyonlara ilettiğimiz şekilde çözüme kavuşturulması gerekmektedir.