ÜNİPERSEN’DEN MEMUR VE EMEKLİLER ADINA HUKUKİ ADIM: TUİK’E DAVA
“TÜİK VERİLERİ GERÇEĞİ YANSITMIYOR”
Memur ve memur emeklilerine Ocak ayında uygulanan maaş artışını doğrudan etkileyen son altı aylık TÜİK enflasyon verilerine karşı hukuki süreci başlattık. Memurların ve emeklilerin emeğinin değersizleştirilmesine izin vermeyeceğiz! Adil ve gerçekçi bir maaş artış sistemi için kararlı duruşumuzu sürdüreceğiz.
Mevcut sistemde enflasyon oranları, memur maaşları üzerinde bir baskı unsuru haline getirilmekte, memurların alım gücü her geçen gün daha da erimektedir.
Örnek verecek olursak, TÜİK tarafından 2022 yılı Nisan ayında açıklanan 1 kg unun fiyatı 10.35 TL iken, TÜİK verilerine göre 2024 yılı Temmuz ayında 1 kg unun fiyatının 20,75 TL olması gerekmektedir. TÜİK verilerine göre 2022 yılı Nisan ayından 2024 yılı Temmuz ayına kadar ortalama %100,48'lik bir artışın olduğu açıklanmıştır. Fakat 2024 yılı Temmuz ayında, Türkiye genelinde mağazaları bulunan üç ayrı firmanın internet sitelerinde baz alınan fiyat ortalamasına göre 1 kg un 35 TL civarında olup, TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarının çok üstünde bir artış olduğu gözlemlenmiştir.
TÜİK’in şeffaf olmaması ve açıklamış olduğu enflasyon oranları ile vatandaşların çarşı pazarda sürekli gördükleri fiyat artışlarının birbirini tutmaması nedeniyle kamuoyunda büyük bir güvensizlik oluşmuştur. Medyaya yansıyan ve davalı kurum tarafından yapılan ankette dahi vatandaşların, açıklanan enflasyon rakamlarının iki katı daha yüksek bir enflasyon hissettiği tespit edilmiştir.
Yukarıda ayrıntılı açıklanan ve yer verilen mevzuata göre, aylık ücretleri, davalı idarenin açıkladığı enflasyon rakamları üzerinden belirlenmektedir. TÜİK’in 01.07.2024 ile 31.12.2024 tarihlerine ait ve 03.01.2025 tarihinde açıkladığı enflasyon rakamlarının gerçek enflasyon rakamlarının çok altında kaldığı görülmektedir. Türkiye’de diğer araştırma kurumları olan ENAG’ın açıkladığı yıllık enflasyon oranı %83,40 iken, İTO’nun verileri de davalı kurumun verilerinden çok daha yüksek çıkmaktadır. Çarşı, pazar ve marketlerde alışveriş yapan vatandaşların son altı ayda hissettiği fiyat artışlarının da açıklanan enflasyon rakamlarından yüksek olduğu gözlemlenmektedir.
TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarının bağımsız kurumlarca onaylanmaması sebebiyle, bu rakamlara dayalı olarak yapılan zamların adil olmadığı açıktır. Bu nedenle davalı idarenin zımni ret işleminin usul ve yasaya aykırı olduğu, yürütmesinin durdurulması ve iptal edilmesi gerekmektedir. Açıklanan enflasyon rakamları üzerinden maaş zammı alan milyonlarca çalışan ve emekli, hak ettikleri zamları alamamakta, zamanla maaşları erimekte ve alım güçleri düşerek yoksullaşmaktadır.
Bu adaletsizliğe karşı şu taleplerimizin yerine getirilmesini istiyoruz:
-
TÜİK tarafından Enflasyon rakamlarının şeffaf, doğru şekilde açıklanması,
-
Enflasyon oranlarının memur maaşlarına anında ve tam olarak yansıtılması,
-
Altı aylık dönemlerde gerçek anlamda refah artışı sağlayacak bir zam sisteminin benimsenmesi,
-
Memurların ekonomik güvencelerinin şeffaf ve hakkaniyetli bir şekilde güvence altına alınması.
Bu haklı davada hukuki süreci başlatmış olup, haksızlıklara karşı tüm girişimlerimizi sonuna kadar yürütecek, memurların hakkını savunmaktan asla vazgeçmeyeceğiz!
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
ÜNİPERSEN
