top of page

YÜKSEKÖĞRETİM KURULU TARAFINDAN KARŞILIKLI OLARAK NAKLEN ATANMA DUYURUSU BİLGİLENDİRME

      Yükseköğretim Kurulu tarafından tüm devlet üniversitelerine Karşılıklı Olarak Naklen Atanma yazısı gönderilmiştir. Tercih süreci 27 Mart 2025 tarihinde başlayacak olup, son başvuru tarihi 11 Nisan 2025’tir.

        Bu süreçte başvuru yapacak personelin en fazla iki tercihini üniversitelerinin Personel Daire Başkanlığına iletmesi gerekmektedir.

          Ancak, uygulamanın nasıl işleyeceğine dair birçok belirsizlik bulunmaktadır:

🔹 İstanbul ili haricinde görev yapan idari personel, bulunduğu ildeki başka bir üniversiteye tercih yapamayacaktır. Örneğin, Konya Teknik Üniversitesi’nde görevli bir personel, Selçuk Üniversitesi’ne geçiş yapamayacaktır.

🔹 Sadece memur statüsünde olan personel başvuru yapabilecektir. Ancak, bu süreçte Şef, Şube Müdürü, vb. kadroların dahil edilip edilmediğine dair herhangi bir açıklama yapılmamıştır.

🔹 Benzer kadroların eşdeğer sayılıp sayılmayacağı net değildir. Memur, Bilgisayar İşletmeni, Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni gibi kadroların birbirine denk kabul edilip edilmeyeceği açıklanmamıştır. Bu durum, eşdeğer kadrolar arasında başvuru yapacaklar açısından büyük bir soru işareti oluşturmaktadır. Ve eşleştirmeyi zorlaştıran bir unsur olacaktır.

🔹 Atama önceliğinin nasıl belirleneceğine dair bir kriter veya puanlama sistemi duyurulmamıştır. Örneğin, Ankara’dan İzmir’e gitmek isteyen 5 kişi olması durumunda hangi kritere göre seçim yapılacağı belirsizdir. Hizmet süresi mi, unvan mı, kurumların ihtiyacı mı önceliklendirilecektir? Bu konuda herhangi bir düzenleme olmaması, sürecin tamamen keyfi bir şekilde yürütülebileceğine dair ciddi soru işaretleri doğurmaktadır.

🔹 Tercih hakkı en fazla iki üniversiteyle sınırlı tutulmuştur. Ancak, Ankara’da 8, İstanbul’da 14, İzmir’de 6 devlet üniversitesi bulunmaktadır. Personel, hangi üniversitenin kaç kişiyi alacağını bile bilmeden tercih yapmak zorunda bırakılmaktadır. Bu belirsizlik içinde, adayların adeta bir şans oyununa katılıyormuş gibi tercih yapması beklenmektedir.

🔹 Hali hazırda kurgulanan sistemin karşılıklı yer değiştirme olarak belirlenmiş olması, 4B sözleşmeli çalışanları da bu sisteme dahil edildiğinde sisteme işlerlik kazandıracak ve mağduriyetleri giderecektir. Çünkü karşılıklı yer değiştirme olması, kurumlarda personel açığına neden olmayacak ve böylece personel problemine yol açmadan atamalar yapılabilecektir. Bu düzenleme, sistemin daha verimli ve dengeli bir şekilde işlemesini sağlayacaktır.

🔹 Atama takvimi açıklanmamıştır. Bir kereye mahsus bir uygulama mı olacak veya belirli bir süre boyunca mı yapılacak olduğu net bir şekilde belirtilmemiştir. Bu belirsizlik, başvuru süreci ve gelecekteki atamalarla ilgili kafa karışıklığı yaratmaktadır.

     Bu süreç, yalnızca adaylar için değil, üniversiteler için de büyük belirsizlikler yaratmaktadır. Detaylı bir yönetmelik ve atama takviminin yayımlanması, sürecin daha sağlıklı işlemesine katkı sağlayacaktır. Aksi takdirde, bu düzenleme, sorunları çözmek yerine daha büyük mağduriyetlere yol açacaktır. Bu ve benzeri hususların belirlenmesi ve düzeltilmesi için YÖK ve Cumhurbaşkanlığına talep yazımızı İvedi şekilde ileteceğiz.

bottom of page