“İŞÇİ MEMURUN AMİRİ OLAMAZ” Davamızı Açtık.
Ben Yaptım Oldu Diyen Üniversite Yönetimleri Bilmelidir ki Üniversite Çalışanları Artık Yalnız DEĞİL!!!
"İşçi devlet memurunun amiri değildir" bu konuda 657 sayılı Kanun ve ilgili yönetmeliklerin açık hükümleri vardır;
657 sayılı Kanuna göre memur ve amir arasında hiyerarşi bulunmaktadır. Dolayısıyla, gerek sözleşmeli personel gerekse 4857 sayılı İş Kanununa tabi bir işçi personelin memur ve amiri arasında bir hiyerarşik kademeye konulması veya bir memurun amiri olması mevzuat hükümlerine aykırıdır. 657 sayılı Kanun ve ilgili Yönetmeliklere göre bir memurca yürütülmesi gereken müdürlük görevi vekâleten de olsa işçi veya sözleşmeli statüsündeki bir personel eliyle yürütülemez. Buna ilave olarak, yukarıda açıklanan mevzuat hükümleri gereğince, işçi ve sözleşmeli personelin kadroya dayalı olarak çalışan devlet memurları hakkında sicil raporu düzenleyemezler ve devlet memurlarının amiri olarak görev yapamazlar. Zira, Memur ile İşçi ve sözleşmeli personel farklı statülere sahip olup farklı kanunlara tabidirler.
Ayrıca bu şekilde bir uygulamanın 657 sayılı Kanun’un belirttiği kariyer ve liyakat ilkelerini zedelediği, Kamu Kurum Ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme Ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik’te yapılan düzenlemeleri devre dışı bıraktığı, kurumsallaşmayı engellediği, kurum içinde mali kontrolü zayıflatıp riskleri çoğalttığı, personelin kariyer planlarını ertelemesi yada bırakması suretiyle personelin motivasyonunda ve veriminde düşüşe sebep olacağı bunun da kurumun kaliteli çıktı üretebilmesi için gerek duyduğu kaliteli insan kaynağını yitirmesine sebebiyet vereceği ortadır.
İlgili Müdürlüklere yapılan görevlendirmelerin yürürlükte bulunan yasal mevzuatın izin verdiği şekilde yapılmaması ve işçi ve sözleşmeli personelin müdür veya amir hizmetlerinde istihdam edilmesinde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.
Bu nedenle yukarıda belirtilen açıklamalar çerçevesinde, Devlet memuru ve işçi personelin aynı anda görev yaptığı birimlere 657 sayılı Kanun kapsamında görevlendirilme yapılması ve birim sorumluluğu görevinin öncelikle Devlet Memuru unvanlı personele verilmesi gerektiği ortadadır. Bu nedenle Sakarya Üniversitesinde bu konuda yaşanan şikayetler nedeniyle Dava Süreci başlatılmıştır.
Birçok davamız devam ediyor… Nakil Davalarımız, 13/b4 görevlendirmeleri, hülle atamalar, GYS haksızlıkları, lojman adaletsizlikleri ve sendikamızın açtığı Kuruluş Geliştirme Ödeneği ve Yükseköğretim Tazminatı davalarımız devam ediyor. İnşallah hepsinden güzel haberler alacağız. Sendikamız her alanda mücadelesini sürdürmektedir.
Alanda eylemlerimiz, üniversitelerde üniversite yönetimleri ve çalışma arkadaşlarımızla istişarelerimiz, mecliste milletvekili görüşmelerimiz, YÖK’te YÖK yöneticileri ile görüşmelerimiz, mahkemelerde hukuk mücadelemizle üniversite idari personelinin mücadelesini her alanda sürdürerek üniversite idari personelinin gururu, umudu olmaya devam ediyoruz… İnşallah kazanımlarımızla sesimizi çok daha fazla duyuracağız. Herkesi bu büyük aileye bekliyoruz… Bu büyük mücadeleye bekliyoruz… Üniversite çalışanlarının varoluş mücadelesinde yanımızda olmanızı istiyoruz...