Lojman Mücadelemizde Başarı: İdari Personele %30 tahsis Başlangıç, Hedef Eşit Dağılım
Bingöl Üniversitesi’nde kamu konutlarının tahsis süreçlerine ilişkin yeni Konut Tahsis ve Yönetim Yönergesi yürürlüğe girmiştir. Yapılan düzenleme, özellikle idari personelin lojman hakkına erişimi bakımından somut ve ölçülebilir bir iyileştirme ortaya koymuştur.
Üniversite bünyesinde bulunan toplam 247 kamu konutunun dağılımı yeniden belirlenmiş;
%30’u (74 konut) idari personele ayrılmıştır.
Bu düzenleme ile idari personele ayrılan kontenjan %10’dan %30’a çıkarılmış, yani önceki uygulamaya kıyasla üç kat artış sağlanmıştır. Sayısal olarak bakıldığında idari personel için ayrılan konut sayısı ciddi şekilde yükseltilmiştir.
Ayrıca idari personele ayrılan 74 konutun 15’i görev tahsisli (%20), 59’u ise sıra tahsisli (%80) olarak belirlenmiştir. Bu oran, sıra tahsisli konut sistemini güçlendirmekte ve puan esasına dayalı daha adil bir dağılım imkânı sunulmuştur.
Aynı zamanda yeni yönerge ile:
Görev tahsisli konutlarda azami oturma süresi 10 yıl,
Sıra tahsisli konutlarda azami oturma süresi 5 yıl
olarak net şekilde düzenlenmiştir. Böylece konutların uzun süreli sabit kullanım nedeniyle dar bir çevrede kalmasının önüne geçilmesi ve daha fazla personelin bu haktan yararlanabilmesi hedeflenmiştir.
Sendikamız Genel Merkez ve Bingöl üniversitesi temsilciliğimizin ortak çalışmalarıyla, idari personelin lojman hakkına erişiminin güçlendirilmesi yönündeki taleplerimizi kararlı ve çözüm odaklı bir anlayışla ilgili makamlara ilettik. Gelinen noktada; kontenjan artışı, sıra tahsisli konut oranının yükseltilmesi ve süre sınırlarının netleştirilmesi, kurumsal denge açısından önemli bir kazanım olmuştur.
Bu süreçte yapıcı ve çözüm odaklı yaklaşım sergileyen başta Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Çelik olmak üzere Üniversite Senatosu üyelerine teşekkür ediyor; yapılan düzenlemenin üniversite çalışanları için hayırlı olmasını temenni ediyoruz.
Bu Başarı Bir Başlangıçtır
Sendikamızın kararlı ve çözüm odaklı girişimleri sonucunda elde edilen bu kazanım, yalnızca Bingöl Üniversitesi ile sınırlı kalmamalıdır. Türkiye genelinde pek çok üniversitede idari personelin lojman payı hâlen düşük oranlarda seyretmekte, sıra tahsisli sistemler yetersiz kalmakta ve oturma süreleri nedeniyle ciddi tıkanıklıklar yaşanmaktadır.
Bingöl Üniversitesi’nde hayata geçirilen model;
Kontenjanın dengeli dağılımı,
Sıra tahsisli konut oranının artırılması,
Oturma sürelerinin netleştirilmesi,
Puanlama esaslı objektif değerlendirme sistemi
bakımından örnek teşkil etmektedir.
Sendikamızın öncelikli hedefi, Akademik ve İdari Personele eşit tahsisin tüm devlet üniversitelerinde hayata geçirilmesini sağlamaktır. İdari personelin sosyal hakları, kurumsal aidiyetin ve çalışma ortamının güçlenmesinin temel unsurlarındandır. Lojman politikaları da bu bütünün önemli bir parçasıdır. Bingöl Üniversitesi’nde elde edilen bu somut kazanım, doğru yöntem ve kararlı takip ile yapısal değişimin mümkün olduğunu göstermiştir. Sendikamız, yükseköğretim kurumlarında görev yapan idari personelin haklarının güçlendirilmesi yönündeki çalışmalarını aynı kararlılıkla sürdürecek; adil, dengeli ve sürdürülebilir uygulamaların yaygınlaştırılması için girişimlerini artırarak devam ettirecektir.

